
Over geld verdienen
Studenten hebben het vaak niet breed, en ook nog eens weinig tijd om naast hun studie geld te verdienen. Daarom is het belangrijk om te weten wat precies je mogelijkheden zijn. Er zijn namelijk veel verschillende manieren om bij te verdienen die niet allemaal veel tijd hoeven te kosten. Ook is het verstandig om kennis te hebben over de belasting die je wel of niet hoeft te betalen, zodat je geen geld links laat liggen.
ā
Waarom bijverdienen
In je studententijd is het natuurlijk fijn om wat extra geld te hebben om mee uit te gaan in het weekend, of om uit te geven aan studieboeken. Er zijn echter veel meer voordelen aan geld verdienen in je studententijd.
Ten eerste hoef je als je wat bijverdient, minder geld te lenen van DUO. Dit zorgt er voor dat je later minder schulden hebt en elke euro die je nu leent in plaats van bij te verdienen, moet je met rente terugbetalen. Je bespaart dus ook in de toekomst op rente. Het hebben van een een lagere studieschuld heeft nog een ander effect. Als je schulden hebt, kun je namelijk minder lenen van een bank als je een huis wilt gaan kopen. Studieschulden wegen hierin minder zwaar dan andere schulden, maar kunnen het verschil maken tussen je droomhuis wel of niet kunnen kopen. Lees meer over de effecten van studieschulden op het krijgen van een hypotheek op onze pagina STUDIEFINANCIERING EN STUDIESCHULD.
Naast een positief effect op je studieschuld, heeft bijverdienen het effect dat je de waarde van geld beter in kan schatten, en je automatisch meer verstand krijgt van geldzaken. Als je werkt voor een uurloon, betekent de prijs van een bepaald product meer voor je dan wanneer je geen werkervaring hebt. Je kunt bijvoorbeeld voor jezelf nagaan of je een bepaald aantal uren zou willen werken om het product te kunnen kopen. Zo voorkom je onnodige uitgaven. Hiernaast krijg je elke week of maand een loonstrook een bepaald bedrag op je rekening. Door je loonstrook te bekijken, leer je meer over bepaalde posten van de belasting en wanneer je welke compensatie kunt verwachten. Zo kom je later niet voor vragen te staan als je in permanente loondienst komt. Weet je bijvoorbeeld wanneer je recht hebt op vakantiegeld en inflatiecorrectie? Ook leer je zo gemakkelijk hoe je je belastingaangifte moet regelen, en waar je recht op hebt.
Als je loon op je bankrekening staat, moet je vervolgens bepalen wat je hiermee gaat doen. Zo krijg je ervaring met de basis van bankieren, spaarrekeningen en als je dit wilt, hoe je je geld kunt beleggen.
ā
Tot slot geeft een bijbaan je naast je loon nog iets anders; ervaring. Je kunt geen prijskaartje hangen aan vaardigheden die je op je werk op doet. Hieronder vallen bijvoorbeeld: communicatie, omgaan met collega's, omgaan met leidinggevenden of zelf leiding geven, verantwoordelijkheid en ervaring met klanten. De tijd die je besteedt aan je werk is dus veel meer waard dan alleen je uurloon. Naast ervaring en kennis, bouw je met een aantal uitdagende bijbaantjes ook een mooi CV op, wat je later weer een betere of leukere baan kan opleveren.
ā
Manieren om bij te verdienen
Er zijn veel verschillende manieren om geld te verdienen. Hieronder vind je de beste opties voor studenten.
ā
Loondienst
In loondienst gaan is de simpelste manier om bij te verdienen als student. Vaak hoef je alleen aangenomen te worden en je gegevens in te vullen en het bedrijf waarvoor je gaat werken regelt de andere zaken zoals loon en belasting. Een ander voordeel is dat je voor een bedrijf kan gaan werken waar je relevante ervaring op kan doen voor de baan die je later wilt hebben. Een nadeel van loondienst is dat je vaak een minimaal aantal uren per week beschikbaar moet zijn en over de inkomsten moet je meer belasting betalen dan voor andere inkomsten, zoals inkomsten van beleggingen. Zoek een bijbaan die bij jou past op onze VACATUREPAGINA.
ā
Online service
Als je geen tijd hebt om in loondienst te gaan bij een bedrijf, of je wilt niet werken voor een baas, kun je er voor kiezen om een online service aan te bieden in ruil voor geld. Dit kan van alles zijn en er zijn verschillende platforms waarop dit mogelijk is. Zo kun je bijvoorbeeld aanbieden om de social media van een bedrijf te regelen. Veel bedrijven hebben pagina's op alle social media, maar hebben geen tijd om dit te onderhouden, of ze hebben hier niet genoeg verstand van. Je kunt aan dit bedrijf aanbieden om hun social media te onderhouden voor een bepaald bedrag per maand. Het verstandigste is om eerst na te denken over een klein bedrijf bij jou in de buurt, en te kijken of de social media van dit bedrijf er goed uit ziet, en of ze hiermee klanten trekken. Zo niet, biedt je dan aan. Zo kun je vanuit huis geld verdienen door maar een paar uur per week te werken.
ā
Dit is slechts één van de voorbeelden van services die je online kunt verrichten voor geld. Zo kun je ook websites maken voor bedrijven als je hier verstand van hebt. Als je goed bent in fotograferen, kun je jouw foto's online te koop aanbieden op Shutterstock.com. Als je goed bent in gitaarspelen, kun je jingles schrijven voor reclames of de radio. Elke student beschikt wel over een talent dat hij/zij als service kan gebruiken voor een bedrijf dat dit wil outsourcen.
Er bestaan ook online platforms voor het aanbieden van online services. Bedrijven kunnen hier een opdracht plaatsen zoals het ontwerpen van een logo of het schrijven van een reclametekst. Anderen kunnen dan deze opdracht aannemen tegen een vooraf afgesproken prijs. Je kunt een begin maken met het aanbieden van online services via de site fiverr.com. Deze site begon als een platform voor het verkopen van online services die elk vijf dollar kostten, maar inmiddels kun je elk bedrag dat je wilt vragen voor elk project dat je aanbiedt. Een ander platform waar je je online service kunt aanbieden is upworks.com. Via deze site kun je allerlei services en projecten aanbieden die online gedaan kunnen worden en uren tot wel maanden kunnen duren.
ā
Het voordeel van het aanbieden van een online service is dat je vanuit je eigen huis geld kunt verdienen volledig zelf bepaalt hoeveel tijd je hier aan kwijt wilt zijn. Het nadeel is dat je nooit 100% werkgarantie hebt, en je werkt voor actief inkomen. Dit betekent dat al het geld dat je verdient, ook tijd kost. Je kunt dus niet nog meer gaan verdienen als je geen tijd meer hebt. Als je geld wilt verdienen zonder dat jet hier tijd aan hoeft te spenderen, kun je kijken naar mogelijkheden om passief inkomen te verdienen.
ā
Eigen bedrijf
Het opstarten van een eigen bedrijf kan vaak in het begin lastig zijn. Waar moet je beginnen? Wat voor service of product moet je aanbieden? Hoe kun je je bedrijf promoten? Ondanks dat het lastig kan zijn, heeft het starten van een eigen bedrijf veel voordelen. Zo kun je zelf bepalen hoeveel je werkt, je hebt geen baas en je kan kiezen of je wilt werken voor actief of passief inkomen. Actief inkomen is geld dat je verdient voor de uren die je hebt gewerkt. Dit is ook het geval als je in loondienst gaat. Bij passief inkomen besteed je in eerste instantie je tijd of geld, maar verdien je later geld zonder dat je hiervoor hoeft te werken. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om het opzetten van een bedrijf dat online producten verkoopt die ergens anders worden geproduceerd en verstuurd, zonder jouw tussenkomen. Kom er achter hoe jij je eigen bedrijf kunt beginnen via onze pagina START JE EIGEN BEDRIJF .
ā
Investeren
Een andere, goede manier om vanuit huis passief geld te verdienen is om je spaargeld te investeren. De beste mogelijkheden voor studenten om te investeren zijn aandelen, obligaties, crypto currencies, edelmetalen en commodities. Vind alle informatie die je nodig het om te beginnen met investeren op onze pagina INVESTEREN .
ā
Belasting en loonheffingskorting
Als je geld verdient, moet je hierover belasting betalen. Niet elke euro die je verdient wordt echter evenveel belast. In Nederland worden inkomsten belast afhankelijk van in welke box deze inkomens vallen. Er zijn drie boxen voor inkomstenbelasting. Dit zijn categorieën van inkomen die verschillend belast worden.
ā
Belangrijke punten voor studenten
Als student verdien je vaak niet veel geld en heb je vaak weinig spaargeld. Daarom betaal je weinig of geen belasting. Als vuistregel kun je aanhouden dat je in 2020 geen inkomstenbelasting hoeft te betalen als:
-
Je in een jaar minder verdient dan €7.849,-
-
Je niet meer dan 5% van de aandelen van een bedrijf hebt.
-
Je spaarrekeningen en beleggingen samen niet meer zijn dan €30.846,-
ā
Ook kun je bij je werkgever aangeven of je loonheffingskorting wilt toepassen. Als je dit doet, betaal je elke maand minder of geen belasting over je salaris. Als je dit niet doet, betaal je wel de loonbelasting. Je kunt het volgende jaar dan wel (een deel van) je betaalde belasting terugkrijgen door belastingaangifte te doen. Netto maakt dit geen verschil. Je kunt de loonheffingskorting maar bij één werkgever tegelijk toepassen.
ā
In de praktijk zijn inkomensbelasting en loonheffing(skorting) ingewikkelder dan deze vuistregels. Kijk voor alle informatie die je nodig hebt over hoe de boxen werken in de praktijk, hoe loonheffingen werken en welke inkomens onder welke box vallen op onze pagina INKOMSTENBELASTING EN LOONHEFFING.
De informatie op StudentenGeld.com is afkomstig van betrouwbare bronnen. Aan de informatie op deze site kunnen echter geen rechten ontleend worden. StudentenGeld.com biedt informatie over investeringsmogelijkheden maar fungeert niet als financieel adviseur. De lezer dient zich er bewust van te zijn dat een individu bij elke investering het risico loopt om het geld te verliezen.
ā