
20 TIPS VOOR STUDENTEN OM MEER GELD OVER TE HOUDEN AAN HET EIND VAN DE MAAND
Money management
Money management is het omgaan met je geld op een gezonde en slimme manier. Het doel van goed money management is niet om binnen een zo kort mogelijke tijd, een zo hoog mogelijke bankrekening te krijgen. Het gaat erom dat je overzicht krijgt over je geldzaken, je schulden niet uit de hand lopen en dat je je geld op een gezonde manier uitgeeft. Zo heb je minder zorgen om hoeveel je verdient en verklein je de kans dat je opeens in financiële problemen komt. Het is hierbij van belang dat je je eigen keuzes kunt maken die gebaseerd zijn op wat jij belangrijk vindt.
ā
Hieronder volgen eerst een aantal basisprincipes over omgaan met geld en hoe je geld uitgeeft. Hierna volgt een kort en toegankelijk stappenplan dat je kunt gebruiken om een goed overzicht te krijgen over je geldzaken.
ā
Basisprincipes van geld
Er wordt al millennia geschreven over handel en geld. De oudste geschriften die die hier ooit over gevonden zijn, zijn afkomstig uit Babylon, een rijke stad die duizenden jaren voor de geboorte van Christus al bestond. In de ruïnes van deze stad zijn talloze tabletten van klei gevonden met onder andere verhalen over de bewoners van deze stad. Uit deze verhalen valt op te maken dat Babylon een geavanceerde economie had en hun ideeën rond money management zijn vandaag de dag nog steeds van grote waarde. Een van de belangrijkste lessen die te halen valt uit de tabletten van Babylon, is het principe om eerst je zelf te betalen, voordat je je geld aan andere dingen uitgeeft. Er wordt gesteld dat je minstens één tiende van je salaris opzij moet zetten voor jezelf. Hierna kun je het overgebleven geld gebruiken om van te leven en voor vermaak. Het verhaal wordt verteld over een man die diep in de schulden zit en niet weet waar hij moet beginnen met afbetalen. Hij besluit voor elke 10 munten die hij verdient, één te gebruiken om zijn schulden af te betalen. Als hij na jaren zijn schulden heeft afbetaalt, geeft hij de overgebleven 10% niet uit, maar blijft hij dit telkens apart houden voor zichzelf. Uiteindelijk heeft hij genoeg gespaard om te investeren in een stuk land waar hij vervolgens veel geld aan verdient. Vandaag de dag kunnen studenten deze methode nog steeds gebruiken om hun schuld af te lossen en hierna hun geld voor hen te laten groeien.
ā
Een ander principe van omgaan met je geld, is het behalen van een positieve cashflow. Het gaat namelijk niet om wat je verdient, maar om wat je overhoudt. Als je een zeer goed betaalde baan hebt, maar je geeft elke maand meer uit dan dat je verdient, ga je nog niet verstandig met je geld om. Hier komt cashflow bij kijken. Cashflow is het verschil tussen je inkomsten en uitgaven. Als je maandelijks een klein beetje overhoudt, kun je dit gebruiken om schulden af te lossen. Als al je schulden zijn afgelost kun je beginnen met je geld laten groeien, zonder dat je er voor hoeft te werken.
ā
Geld dat je verdient zonder dat je er voor hoeft te werken wordt passief inkomen genoemd. Als je passief inkomen hebt, kan dit een deel van jouw maandelijkse lasten betalen. Hoe groter dit gedeelte is, hoe minder je je zorgen hoeft te maken over het verdienen van geld. Veel mensen geven meer uit als ze meer gaan verdienen. Je hebt ten slotte meer geld over dan eerst, wat je kunt besteden aan leuke dingen. Iemand die verstandig omgaat met zijn geld, zal echter dit extra inkomen opsparen en uitgaven aan een asset. Dit is iets wat je in bezit hebt en passief inkomen voor je oplevert. Het kan hierbij gaan om aandelen die je elk kwartaal dividend betalen, of een tweede huis dat je gekocht hebt en vervolgens verhuurt. Het passieve inkomen van je asset kun je uitgeven aan leuke dingen, zonder dat je dit van je salaris of spaarrekening hoeft af te halen. Ook kun je het passieve inkomen van assets gebruiken om meer assets te kopen. Zo creëer je een vicieuze cirkel waarin je je steeds minder zorgen hoeft te maken over geld.
ā
De informatie op StudentenGeld.com is afkomstig van betrouwbare bronnen. Aan de informatie op deze site kunnen echter geen rechten ontleend worden. StudentenGeld.com biedt informatie over investeringsmogelijkheden maar fungeert niet als financieel adviseur. De lezer dient zich er bewust van te zijn dat een individu bij elke investering het risico loopt om het geld te verliezen.
ā